Joodse humor

In joodse humor gaan komedie en tragedie hand in hand, lachen door de tranen heen of wel een bitter gelach in het yiddish noemt men dat “a bitterer gelekhter”

In Frankrijk gedurende de Tweede wereldoorlog circuleerde er een grappige anecdote onder de joden:
Een jood krijgt het voor elkaar om in een psychiatrische inrichting onder te duiken. Hij gedraagt als alle andere demente patienten. Op een dag komt de directeur van de inrichting de patienten informeren dat Hitler een bezoek komt brengen aan de inrichting. Hij verteld de patienten dat wanneer Hitler de grote zaal in komt dat zij allen moeten gaan staan en hem moeten groeten met de woorden: “Heil Hitler!”
De dag dat Hitler aankomt verwelkomen de patienten Hitler zoals ze vantevoren geoefend hebben, behalve de joodse man die achterin de zaal bleef zitten.
“Jij” zei Hitler, “waarom groet jij mij niet zoals iedereen hier doet?”
“Mijn fuhrer” zei de jood….”zij zijn allemaal Mesjogge. Ik niet!”

Quotes:
“A hard life has made them realists, realists without illusions” – Nathan Ausubel, Writer (A Treasury of Jewish Humor)

“By laughing at our fate, it is as if we were stepping out of a situation and looking at it from a distance, as if we were outside observers, so to speak” – Rabbi Reuven Bulka.

“By using humor, the lament often turns into laughter” – Theodor Reik, disciple of Sigmund Freud(Jewish Wit, New York, 1962)

Bron: Midstream magazine

Door admin